Menu Sluiten

Luisterkring Klassieke Muziek

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luister voorbeelden.
Tijdens 3 luistermiddagen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.
Neem goede oren mee, want noten lezen of voorkennis is niet nodig.

Er worden drie middagen georganiseerd met de volgende thema’s:

Muziek met een verhaal/programma
Slechts 15% van de klassieke muziek valt onder de noemer PROGRAMMA MUZIEK, muziek waar een verhaal of een indruk aan ten grondslag ligt. Om te ontsnappen aan de werkelijkheid zoekt de componist zijn toevlucht in dromen, religie, fantasie, sprookjes, het buitenaardse en de idealisering van de natuur. De componist probeert dus zijn gevoelens te verklanken en deze indruk op ons, als luisteraar, over te brengen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Moldau van Smetana en de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Maar ook de verscholen verhalen zijn zeker zo boeiend om naar te luisteren.
En u zult merken dat de beleving veel intenser is, wanneer u het verhaal kent.
Laat u verrassen.

Scandinavië, het land van de 1000 meren en bossen
Steeds meer Nederlanders reizen in de zomer naar het noorden van Europa. Voor iedereen die op zoek is naar rust en ruimte zijn de noordelijke landen een paradijs. Maar ook voor muziekliefhebbers is er veel te genieten. De bekendste Finse componist Jean Sibelius (1865 – 1957) wordt gezien als de verpersoonlijking van de Finse nationaliteit. OP 8 december, zijn verjaardag, wordt zelfs “de Dag van de Finse muziek” gevierd. Maar ook de Deense componist Carl Nielsen (1865 – 1931) met zijn aparte muziek, vooral rond de eerste wereldoorlog, de Zweed Carl Stenhammar (1871 – 1927) en natuurlijk de beroemde Noorse componist Edward Grieg (1843 – 1907) met zijn prachtige sprookjes vertellingen op muziek.
Maar wist u dat Dietrich Buxtehude (1637 – 1707) in Denemarken zijn jeugd heeft doorgebracht en dat Friedrich Kuhlau (1786 – 1832) toen hij in het Duitse leger moest, vluchtte naar Denemarken, om daar zijn verdere carrière uit te bouwen tot hof componist in Kopenhagen? Eigenlijk is de titel onvolledig want in Scandinavië leven de trollen, nymfen, dwergen, elfen en overal duiken sprookjes op, maar ook de oude geschiedenis van de Runen is vaak achtergrond van de muziek en dat beluisteren wij in de muziek van Edvard Grieg (1843-1907).

Bach en zijn passiemuziek voor de goed week
De Johannes Passion is twee keer zo kort als de Matthäus, en inhoudelijk zijn beide ‘Passionen’ zelfs tegenpolen. De Johannes begint met een lofzang en eindigt met het leven na de dood, Jezus is de zoon van God, zonder twijfel, terwijl de Matthäus van kaft tot kaft een treurzang is vanwege het sterven van Jezus: het begint met “Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen”, en eindigt met “Wir setzen uns mit Tränen nieder”. Jezus is mens, heeft het moeilijk, lijdt pijn, heeft dorst en vraagt aan zijn vader om deze kelk aan hem voorbij te laten gaan.
In de jaren waarin Bach met zijn Johannes Passion bezig was, overkwam hem de grootst mogelijke ellende, zoals het overlijden van zijn vrouw en drie van zijn kinderen.
Gek genoeg zit de Johannes Passion vol licht. Dat lijkt een tegenreactie te zijn: het leven gaat door, ook na alles wat je overkomt. Zonder de Johannes is je leven niet compleet, maar dat geldt ook voor de Matthäus. Beide werken worden met elkaar vergeleken.

Data en locatie

Titel Data Tijdstip Locatie
Muziek met een verhaal 28 februari 2020 VOL!! Vrijdagmiddag
15.00 – 17.00 uur
Munstergeleen zie onderaan website
Scandinavië, het land van 1000 meren en bossen 6 maart 2020 VOL!! Vrijdagmiddag
15.00 – 17.00 uur
Munstergeleen zie onderaan website
Bach en zijn passiemuziek voor de goede week 13 maart 2020 VOL!! Vrijdagmiddag
15.00 – 17.00 uur
Munstergeleen zie onderaan website

Kosten
De kosten voor deze 3 middagen zijn: € 20,00.

Mogen wij ook U begroeten?

Inschrijven